Tippek és tanácsok Újévi fogadalom zöldre hangolva – egészségesen, tudatosan, környezetbarátan

A környezettudatosság egyébként is égető téma napjainkban, egyre többen fordítanak figyelmet világszerte a fenntarthatóbb életmód elérésére.

Hulladékmentesség

A sikerünk a fokozatosságon múlhat, ne kezdjünk azonnal radikális változtatásokkal. Elsőre próbáljunk olyan ételeket választani, amelyek nem előrecsomagoltak. Vigyünk saját vászontáskát/zacskót a pékárukhoz, gyümölcsökhöz, zöldségekhez, magvakhoz és szárított gyümölcsökhöz. Ma már számtalan olyan üzletet is találunk, ami teljesen csomagolásmentes, ezekben a boltokban is megkapunk mindent, legyen szó ételekről vagy kozmetikai cikkekről, takarítószerekről.

Ökológiai lábnyom

A megfelelő minőségű és származású ételek kiválasztása csökkentheti a természet pusztulását. Az, hogy odafigyelünk arra, hogy mit veszünk meg és fogyasztunk el, nem jelenti azt, hogy feltétlenül le kell mondanunk minden finomságról, amit szeretünk. Ha óvni szeretnénk a bolygónkat, válasszunk olyan ételeket, amik nem utaztak többet, mint mi egy átlagos kirándulásunk során. A külföldről származó élelmiszerek kiválasztásakor kerüljük azokat, amelyeket a trópusi esőerdők kárára állítottak elő. Például figyeljük a “fair trade” minősítést a választásnál.

Helyi és szezonális ételek

Előfordul, hogy azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek megteremnek hazánkban is, mégis a távoli országokból érkeznek az üzletek polcaira. Saláták, paradicsomok, paprikafélék… Sajnos az üvegházakban termesztett saláta, paradicsom és paprika ökológiai lábnyoma többszörösen meghaladja a mezőn termesztett zöldségekét. Az élelmiszerek hosszú távolságra történő szállításához éretlen, fagyasztott vagy vegyszeres kezelés szükséges a szállítás előtt. A hűtés és a fagyasztás hozzájárul a globális felmelegedéshez, mivel a hűtéshez használt gázok 1400-szor nagyobb melegítőhatást gyakorolnak a légkörre, mint a szén-dioxid. Ezért inkább a hazai, szezonális ételeket részesítsük előnyben ha tehetjük, főként a téli időszakban. Látogassunk el a közelünkben lévő kistermelői piacra és szerezzük be onnan a friss sajtokat, húsokat és zöldségeket.

Élelmiszer-pazarlás

A megvásárolt ételek 20 - 30%-a sajnos a szemétben végzi általában.  A kidobott ételmennyiség hihetetlenül nagy, a legnagyobb pazarlás az éttermekben és saját othonainkban zajlik. Ezt a pazarlást könnyen lecsökkenthetjük a tudatos vásárlással, például azzal, ha előre átgondoljuk, mire van szükségünk és egy konkrét listával indulunk el vásárolni. Tervezzük meg az egész napi menünket előre. Ami megmarad, azt használjuk fel később vagy fagyasszuk le. Ha mégis megmarad sok ételünk, ajánljuk fel a szomszédainknak vagy adjuk oda a rászorulóknak.

Hulladékok újrahasznosítása – találjuk ki a saját módszerünket


Az újrahasznosítás legegyszerűbb módja, ha elkezdjük szelektíven gyűjteni szemetünket. Csak be kell szereznünk néhány kis szemetest, vagy egyszerűen elkészíthetjük őket otthon a felesleges dobozainkból.


Tipp: minden esetben nyomjuk össze a PET palackokat, akárcsak a papírdobozokat vagy a kartondobozokat, így még több hely marad a szemetesben.

Komposztálás - a szerves hulladákok újrahasznosítása

Újévi fogadalom zöldre hangolva – egészségesen, tudatosan, környezetbarátan


A komposztálásban az a jó, hogy bármikor elkezdhetjük otthon, ha kedvet kapunk hozzá és ezzel az otthoni ételhulladékok egy csapásra természetes műtrágyává válnak.  A komposztáláshoz érdemes néhány földigilisztát is vásárolni, amelyek organikus maradékokkal táplálkoznak. Ők főként a nyers gyümölcsöket és zöldségeket, gyógynövényeket, virágokat, gabonaféléket, növényi leveleket vagy teamaradványokat részesítik előnyben. Ne tápláljuk őket főtt, olajos és nagyon fűszeres zöldségekkel, húsmaradékokkal, vegyi anyagokkal, süteményekkel vagy konzervekkel. A földigiliszták maguktól is tudják, mi az egészséges életmód.

Konyhai maradékok


Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy az egészséges receptek alapjai az egészséges és jó minőségű alapanyagok. Éppen ezért bevásárlás előtt gondoljuk végig, hogy az adott alapanyagokból milyen különböző ételek készíthetők el. Például a sütőtökből készíthetünk levest, köretet, turmixot, de akár egy finom pitét is, így ha véletlenül túl nagy tököt vettünk, a maradékot sokféle módon hasznosíthatjuk. Egy másik fő szempont az alapanyagok frissessége, ezért tervezzünk rövid távra a bevásárlásnál, ne halmozzunk fel túl sok felesleges ételt, ami valamikor a jövőben még jó lehet. Legyünk kreatívak a konyhában és hasznosítsuk a megmaradó alapanyagokat.

Egészséges receptek a megmaradt ételekből


Megmaradt némi sütőtök? Készíthetünk belőle egy ínycsiklandó, egyszerű csokis-sütőtökös muffint.


A csirkéből és a pulykából készült levesek tökéletesen illenek a téli hideg időhöz, de mit csináljunk a levesből megmaradt főtthússal? Készíthetünk belőle például egy finom caesar salátát.


Lehet, hogy elsőre nem gondolnánk, de a gyümölcsök maradékai is szuperül felhasználhatók. Készíthetünk például valamilyen gyümölcsszószt vagy szárított ropogtatnivalót.


Ha az egészséges életmód mellett dönt, akkor nagy valószínűséggel először meg kell változtatnia a reggelizési szokásait. Tudjuk, hogy a friss illatos péksütemények és kenyerek a legfinomabbak, de igyekezzünk a teljes kiőrlésű változataikat választani és a megmaradó részeit se dobjuk ki, hanem használjuk fel a következő reggelihez például pirítósként vagy süssünk belőlük egy finom melegszendvicset.


Adjunk egy második esélyt a dolgoknak, próbáljuk bátran ki a turkálókat, vásároljunk használt ruhákat, könyveket, játékokat. Mielőtt bármit megvennénk, gondoljuk végig, hogy nem tudjuk-e inkább kölcsönkérni valamelyik barátunktól, vagy szomszédunktól. Osszuk meg másokkal mi is saját tárgyainkat és adjuk el, amire már nincs szükségünk, nem feltétlenül kell a kukában végeznie. Higyjük el végre, hogy felelősségteljesen élni és gondolkozni nem olyan nehéz, mint elsőre tűnik.


Forrás: zajezka.sk, doma.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása